Gamay

Gamay er efterhånden en hjemmefødning i det østlige Frankrig og Schweitz. Nærmere bestemt i Savoir og Beaujolais. I sidstnævnte område bruges Gamay til at drikke rent, men også til at levere den som blandingsdrue til resten af Bourgogne, hvor den bruges i de lette Bourgogne Passe-Tout-Grains, og Côteaux Bourguignons. Gamay er mere hårdfør end Pinot Noir og giver lyse, letdrikkelige aromatiske vine. Stokkene skal helst stå i granit, eller andet sted med en hårdfør undergrund, så giver de et mindre udbytte, med mere koncentration.
Vinene er forholdvis bløde og har et moderat indhold af alkohol, lave tanniner, god syre. Ofte har aromaerne et tropisk strejf i form af banan, men er mest koncentreret om kirsebær og hindbær, ribs og sort peber. Gamay vin har mange sammenfald med hvidvin, hvilket gør den ideel om sommeren og gerne lidt afkølet.